
Student op kamers tussen de ouderen
REPORTAGE IN TROUW | Verzorgingshuis Humanitas in Deventer biedt student gratis woonruimte in ruil voor gezelschap
In de grote zaal van verzorgingshuis Humanitas in Deventer snijdt Jordi Pronk (19) de boterham van een bewoner. Even later maken ze een selfie, die hij naar zijn vriendin sms't. Jordi is niet toevallig op bezoek bij zijn grootouders, hij woont sinds anderhalf jaar in Humanitas. In ruil voor dertig uur inzet per maand heeft hij er een gratis kamer.
Door de strengere indicatieregels voor ouderen staan verzorgingshuizen steeds vaker leeg. Tegelijkertijd hebben studenten soms moeite met het vinden van een kamer. Gea Sijpkes, directeur van Humanitas, bedacht de combinatie zo'n twee jaar geleden. "De bewoners hebben gezelschap, de studenten hoeven geen geld te lenen voor een dure huurkamer en de lege kamers gaan niet verloren. Iedereen wint." Dat zien ook anderen. Inmiddels is er onder meer vanuit Arnhem belangstelling om het concept over te nemen.
In het verzorgingshuis in Deventer wonen momenteel 160 senioren en zes 'woonstudenten'. Elke middag om vijf uur kunnen ze elkaar ontmoeten tijdens de gezamenlijke broodmaaltijd. Die wordt om de beurt door een student georganiseerd. Vandaag is de organisatie in handen van media- en informatica-student Max Middelburg (24 op foto links) en Jordi, die toegepaste psychologie studeert. De twee hebben het druk. "Smaakt het? Wil je nog een boterham? Zie, je kunt dat makkelijk zelf openmaken." Af en toe gaan de jongens even zitten op de rollator van een van de bewoners.
Naast de broodmaaltijd helpen de studenten met kleine klusjes, zoals het inkopen van bingoprijzen of flyeren voor activiteiten. Elke student woont daarnaast op een eigen 'gang'. Het is de bedoeling dat hij regelmatig bij zijn buren binnenloopt om een praatje te maken, maar alleen als de deur openstaat. En dat hij bijvoorbeeld boodschappen doet als een bewoner dat een tijdje niet zelf kan, doordat hij is gevallen of ziek is.
Informaticastudent Max, die sinds een paar maanden in Humanitas woont, kan bovendien te hulp schieten wanneer bewoners computerproblemen hebben. "Natuurlijk is het anders dan in een studentenhuis, maar dat weet je en daar kies je voor. Ik wilde graag op een andere manier mijn tijd indelen en iets terug doen voor de maatschappij. Hier zet je je in als mens voor een mens, dat vind ik mooi."
De houding ten opzichte van de studenten is ongedwongen en vrijblijvend, zegt manager welzijn en dienstverlening Anyta Brouwer. De bedoeling is dat er een soort gemeenschap ontstaat, waarin bewoners net dat beetje extra aandacht krijgen. Mevrouw Middelburg (83) woont al vier jaar bij Humanitas. "Het is zo gezellig met die jongeren. Ik ben er elke avond bij."
De samenwerking met de studenten wordt volgens Anyta Brouwer niet aan de bewoners opgedrongen. Wie zin heeft, mag komen. Het verzorgingshuis laat ook niet onbeperkt studenten toe. Met de huidige zes vinden ze het voorlopig even genoeg. Humanitas is tenslotte geen studentenhuis.
Ook de jongens bevalt het prima. Voor studentenbegrippen zijn hun kamers ruim bemeten. Laat thuiskomen na een wilde stapavond is ook geen probleem. Jordi heeft laatst nog met zes vrienden wat biertjes gedronken op zijn kamer. Mevrouw Middelburg luistert mee: "Heb ik niks van gehoord hoor!"
Ook de jongens bevalt het prima. Voor studentenbegrippen zijn hun kamers ruim bemeten. Laat thuiskomen na een wilde stapavond is ook geen probleem. Jordi heeft laatst nog met zes vrienden wat biertjes gedronken op zijn kamer. Mevrouw Middelburg luistert mee: "Heb ik niks van gehoord hoor!"
Bron: Eefje Pilon - Trouw