• de woonstudent

  de woonstudent

  Nog steeds belangstelling voor populaire woonstudenten
 • Wij zien altijd de mogelijkheden

  Wij zien altijd de mogelijkheden

  en nooit beperkingen...
 • Nieuws
 • Humanitas in landelijke media

Humanitas in landelijke media

Zorgcentrum Humanitas in Deventer is tevreden over een project waarbij zes studenten in het verzorgingstehuis wonen. De jongeren hebben gratis huisvesting, maar moeten daarvoor diverse klusjes doen en aandacht schenken aan de ouderen in het huis.

Met de komst van de studenten is volgens Anita Brouwer van Humanitas Deventer een tekort aan aandacht voor veel ouderen verholpen. De jongeren maken onder meer een praatje, verzorgen de broodmaaltijd en zijn bij de bingo actief. 'We hebben op deze manier heel bewust het welzijn van de oudere bewoners willen verhogen', aldus Brouwer. 'En we merken dat we in die opzet geslaagd zijn'.

Besparing van ongeveer 300 euro per maand

Bij Humanitas in de Deventer wijk Keizerslanden wonen 160 bejaarde mensen. De zes studenten die er inmiddels wonen verrichten 30 uur werk in de maand. 'En dat bevalt prima', zegt Onno Selbach, student SPH. 'Ik vind het contact met de ouderen erg leuk en het bespaart me ongeveer 300 euro huurkosten voor een studentenkamer in de maand. Dat is mooi meegenomen'.

Bron: RTV Oost


Op je 25e naar het bejaardenhuis

Max, Onno en Jurriën, begin-twintigers, wonen in een bejaardenhuis, tussen de ouderen. Ze schenken koffie aan de bewoners en geven computerles. “Ik heb eindelijk een schone douche en keuken, er is altijd iemand om mee te kletsen, en de ouderen zijn super dankbaar."

Zeker, de ouderen moesten bést even wennen toen ze van het idee hoorden. Studenten? Dat was toch synoniem voor drank, seks en rock 'n roll? Maar toen ze uitlegde dat ze met alle studenten persoonlijk een gesprek zou hebben en niet zomaar iedere student in huis zou halen, sloeg de stemming om, aldus Gea Sijpkes, directrice van woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer. "Nu zijn ze alleen nog maar enthousiast."

Klusjes voor een kamer
Humanitas 'verhuurt' sinds circa twee jaar leegstaande kamers aan studenten. De studenten – zes in totaal – wonen er kosteloos, in ruil daarvoor verrichten ze 30 uur per maand werkzaamheden voor de (160) bewoners. Zo verzorgen ze elke middag de broodmaaltijd, geven ze aan de ouderen computerles en doen af en toe een boodschap voor de bewoners. “Zorg is belangrijk, maar welzijn ook; we willen het warmste en gezelligste huis van Deventer zijn. Zo is het idee ontstaan”, aldus Sijpkes.

'Eindelijk een schone douche'
Prettige bijkomstigheid: kamers die anders leeg zouden staan vanwege de strengere eisen om tot een verzorgingshuis te worden toegelaten, zijn nu toch bewoond en studenten hebben een woonplek die betaalbaar én netjes is. “Ik heb in een studentenhuis gewoond”, zegt Onno Selbach (25), student Sociaal Pedagogische Hulpverlening. “Maar ik ergerde me aan de rotzooi, de smerige keuken en de ranzige vloer in de douche.” Nu heeft hij zijn eigen douche en keukenblok, én een baliemedewerker in de hal die hem bij binnenkomst altijd gedag zegt. “En de oudjes zijn super dankbaar als je ze even ergens mee helpt.”

'Geen grote wilde feesten'
Medebewoner en -student Jurriën Mentink (20): “Het is mooi om te zien hoe oudere mensen op dingen reageren en hoe je daar dan zelf ook weer op reageert. En bier drinken? Ja, dat kan hier ook, al is het niet de bedoeling om grote wilde feesten te bouwen. Maar ik heb genoeg vrienden die in een studentenhuis wonen, feesten doen we daar wel."

Het initiatief van Humanitas heeft inmiddels navolging gekregen in een aantal andere steden, waaronder Amsterdam, Nijmegen en Arnhem.

Bron: Volgens Nederland