• Humanitas Deventer

    Humanitas Deventer

    Het warmste en meest gastvrije huis van Deventer
  • Zit u vaak alleen?

    Zit u vaak alleen?

    Neem dan contact op met Humanitas Deventer
  • de Woonstudenten

    de Woonstudenten

    We zijn goede buren voor onze bewoners

    Lees verder

  • Mijn naam is Zora

    Mijn naam is Zora

    Ik ben de robot van Humanitas

    Lees verder

Direct iemand spreken?

Bel dan nu gelijk met 0570 628 633

Zoekt u werk dat er toe doet?

Klik hier voor alle vacatures bij Humanitas

Humanitas Deventer en haar woonstudenten

Mevrouw Van Beek-Harmens (92 jr.) slaat lachend Jurriën (21 jr.) op zijn knie. Ze praten over een reis naar Venetië, waar Jurriën pas naar toe is geweest en waar mevrouw Van Beek haar parels lang geleden heeft gekocht. Jurriën is niet de kleinzoon van mevrouw Van Beek, maar een ‘woonstudent’ in het woonzorgcentrum Humanitas in Deventer.

Humanitas trekt met dit concept volop aandacht, niet alleen in Nederland, ook van media over de hele wereld. Voor Humanitas zelf staat voorop dat zij met de woonstudenten haar bewoners nieuwe goede buren biedt en daarmee de buitenwereld meer naar binnen haalt.

‘Woonstudenten’ zijn jongeren die bij Humanitas woonzorgcentrum in Deventer gratis woonruimte hebben. Dat klinkt voor de jongeren aantrekkelijk en dat is het ook. Tenminste voor wie het plezier ontdekt om als goede buur mee te leven met de oudere bewoners. Voor Jurriën geldt dat zeker: “voor mij zijn oude mensen nu niet meer mensen die snel dood gaan. Mijn buren zijn persoonlijkheden geworden met een eigen levensverhaal”.  Voor mevrouw Van den Berg werkt het ook. We eten soms samen een visje die Jurriën op de markt haalt: “ik ben heel blij met deze jongen!”.

Hoe werkt het concept van de woonstudent?

Bij het gratis bewonen van een appartement (kostprijs € 300 per maand) hoort dat de woonstudent rond de 30 uur in de maand –als goede buur- omgaat met de bewoners waar hij / zij een klik mee heeft. Met deze oudere buur maakt de student een praatje, speelt een spelletje, doet een boodschap of verwisselt een batterij. Algemene taken zijn ’s avonds – bij toerbeurt - de broodmaaltijden klaar zetten of meehelpen met de bingo. Het uitgangspunt is gewoon meeleven en liefdevolle aandacht hebben voor elkaar. De studenten houden een logboek bij van hun activiteiten, zodat er zicht is op hun tijdsbesteding. Verder zijn er geen vaste regels.

Op elk van de zes gangen woont een student te midden van 25 bewoners. De eerste student kwam met Kerst 2012, de laatste in de loop van 2013. En er is nog geen een student uit eigen beweging weg gegaan. De woonstudenten zijn medeverantwoordelijk voor een goed woonklimaat en zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Zij beslissen ook zelf hoe laat ze thuis komen. Eén regel is heilig; er mag geen overlast zijn. Want te allen tijde gaan de (oudere) bewoners voor. Max, een woonstudent van 25 jaar, vertelt overigens dat zijn buurvrouw nogal doof is en dat hij meer last van haar TV heeft, dan zij van zijn muziek.

Humanitas: Ouderenzorg vanuit warmte en gastvrijheid

Humanitas is goed in ouderenzorg. De verpleging en verzorging is volledig op orde. Daar bovenop zorgt het concept van ‘goede buren’ dat de buitenwereld naar binnen komt. Naast de ‘woonstudent’ in huis bestaat het concept er ook uit dat Humanitas in de wijk en in de stad een ‘goede burenvoorziening’ biedt. Hierbij is iedereen met initiatieven welkom, zodat er leven in huis is en Humanitas haar maatschappelijke bijdrage aan de buurt kan bieden. Zo wordt er elke zondag aan de modelspoortrein gebouwd door een groep enthousiaste mensen. Op deze wijze werkt Humanitas aan haar ambitie het meest warme en gastvrije huis van Deventer te zijn. Haar kernwaarden zijn: ‘Liefde, samen en positief’.  Dit zijn geen loze woorden, maar de dagelijkse praktijk van liefdevol aandacht geven. Iets wat overigens niet alleen geldt in de omgang naar de bewoners toe, maar ook richting de medewerkers. Zij zijn de spil in het werken en krijgen het vertrouwen. Ook voor de medewerkers zijn de woonstudenten een welkome aanvulling in het leven in het huis.

Het Amsterdamse duo ‘Dames THE’ recenseert al vier jaar overal in het land woonzorgcentra. Zij worden wel de ‘Johannes van Dam’ van de zorg genoemd. Ze zijn zeer kritisch en weten als geen ander waarover ze spreken. Onlangs is het honderdste bezoek gepubliceerd. De dames hebben Humanitas in Deventer bezocht en volgens een interview in het Parool raakten zij er niet over uitgepraat. Vol enthousiasme praten zij over het woonzorg centrum. De beoordeling die de dames aan Humanitas geven is 4,5 theekopje waar 5 het maximum is!

Werkt dit beleid bedrijfsmatig?

Gea Sijpkes, bestuurder van Humanitas, licht toe dat achter de positieve berichten ook een doordacht en duurzaam bedrijfsplan zit: “De veranderingen van de financiering van de ouderenzorg vragen om nieuw beleid. De nieuwe financiering brengt een scheiding tussen wonen en zorg teweeg. Bewoners huren zelf een appartement en een deel van de financiering vindt - bij de meer complexe zorg - plaats vanuit de Wet Langdurige Zorg. Belangrijk is dat toekomstige bewoners voor Humanitas kiezen en daarom moet een woonzorgcentrum duidelijk en onderscheidend zijn. Humanitas kiest het profiel waarin naast goede zorg vooral welzijn op de voorgrond staat. Dat kan niet met extra personeel omdat dit, in een tijd dat de tarieven onder druk staan, te duur wordt. Extra uitgaven zijn niet verantwoord omdat het bedrijfsmodel dan niet duurzaam is.

Op welzijn profileren betekent dat het leven in het huis en met de omgeving anders benaderd moet worden. Dat is met beroepskrachten niet goed in te vullen, zij denken vanuit problemen en kennen cao’s en werktijden; daar zit een spanning in met het “gewone leven van alledag“. Uit deze gedachtegang ontstond het idee om de ambitie van Humanitas te laden door het aanbieden van huisvesting aan studenten (om niet) en als tegenprestatie de studenten te vragen “ de goede buur”  te zijn voor de ouderen. De  Cliëntenraad was eerst beducht op het slechte imago van studenten “seks drugs en rock and roll” bij onze kwetsbare bewoners. Door goede afspraken met de Cliëntenraad te maken en stap voor stap te beginnen is het voor iedereen succesvol geworden. Bewoners waarderen de aanwezigheid van studenten hogelijk. Zij zeggen dat de studenten “ de buitenwereld binnen brengen” en er spelen in eens hele andere zaken en verhalen.  Wij zijn nu ook in gesprek met jongeren, die extra begeleiding nodig hebben, om ook hen nieuwe woon- en leefruimte te bieden.”

De praktische kant van het concept woonstudent :

  • De woonstudenten krijgen een gebruiksovereenkomst om niet en hebben dus geen huurbescherming.
  • Voor dagelijkse vraag en antwoorden kunnen de studenten terecht bij een functionaris van de Activiteiten.
  • Uitgangspunt is dat een appartement in Humanitas ongeveer 300 euro kost, de student 10 euro verdient en dus zet de student zich minimaal 30 uur per maand in voor het woonklimaat van de bewoners op zijn/ haar gang.

Wilt u meer informatie mail dan naar:  info@humanitasdeventer.nl

Foto impressies van Humanitas Deventer

Iedereen meenemen

Iedereen meenemen

Samen gezellig eten

Samen gezellig eten

Aanleunwoningen, onderdeel van Humanitas

Aanleunwoningen, onderdeel van Humanitas

Onstpannnen lekker winkelen

Onstpannnen lekker winkelen

Humanitas Deventer

Humanitas Deventer

De receptie staat altijd voor u klaar

De receptie staat altijd voor u klaar

Het gezellige bruine cafeetje

Het gezellige bruine cafeetje

Dagbesteding intern zowel als extern

Dagbesteding intern zowel als extern

Prachtige sfeer hoekjes

Prachtige sfeer hoekjes

Voor ieder wat wils

Voor ieder wat wils

We zijn er voor elkaar

We zijn er voor elkaar

't Proathuus

't Proathuus

Woonstudenten

Woonstudenten

Ons overvloedige winkel

Ons overvloedige winkel

Adembenemende belevingstuin

Adembenemende belevingstuin

Ook de vergaderruimtes zijn in stijl

Ook de vergaderruimtes zijn in stijl

Kapsalon op de boulevard

Kapsalon op de boulevard

Echte aandacht voor elkaar

Echte aandacht voor elkaar

Zora, onze eigen zorgrobot

Zora, onze eigen zorgrobot

Zorg voor iedereen

Zorg voor iedereen

Humanitas Deventer

Humanitas

Humanitas zoektocht leverde ons de volgende visie statements op:

  • ZIE
    Ik zie cliënten en bewoners veel lachen, maar ik zie ook tranen. Die mogen er hier gelukkig ook zijn. Ik zie letterlijk en figuurlijk geen drempels, ik zie leven in dit huis. Ik zie oprechte interesse in de medemens.
  • RUIK
    Ik ruik de vier seizoenen! Frisse kenmerkende geuren die mij herinneren aan het jaargetijde waarin ik nu leef. Prettige geuren maken mij alerter en geven me energie. Ik voel me er door op mijn gemak.
  • HOOR
    Ik hoor vaak dat vragen van cliënten en van medewerkers worden beantwoord met “Ja, natuurlijk!”. Medewerkers bieden een luisterend oor en denken in mogelijkheden. Ik hoor complimenten en hier en daar een aantrekkelijke schaterlach.
  • VOEL
    Ik voel me welkom! Ik voel warmte, een troostende arm om mijn schouders of een bemoedigend schouderklopje. Ik voel ook verscheidenheid: een heel spectrum aan mensen, doordat iedereen zichzelf mag zijn en blijven.
  • PROEF
    Ik proef een ontspannen gemoedelijke sfeer, een sfeer van “doe maar gewoon”. Ik proef tolerantie naar andere culturen. Het eten en drinken smaakt vers en is ouderwets lekker. Ik proef dat het goed toeven is hier. Hier wil ik wonen of werken!

Onze visie statements

Humanitas