Complementaire Zorg Salon van Humanitas Deventer

Complementaire Zorg Salon van Humanitas Deventer

Wat houdt Complementaire Zorg in?

Dit is zorg bovenop de dagelijkse zorg om het welzijn van onze bewoners te verhogen. Het is dus een aanvulling, een extraatje die we onze bewoners graag willen aanbieden. Het is gratis, er wordt dus voor geen enkele behandeling kosten in rekening gebracht. Wij vinden het belangrijk om onze bewoners centraal te zetten en ze te verwennen. Dit kan middels complementaire zorg.

Wat kunnen wij onze bewoners bieden?

Met het verstrijken van de jaren kan iemand (meerdere) klachten krijgen. Wij zoeken dan samen met collega’s een passende oplossing. Bewoners met pijnlijke handen door bijv. arthrose kunnen er terecht voor een handmassage. Het masseren geeft een gevoel van welbehagen en ontspanning en maakt de handen soepeler. Bewoners met nekklachten kunnen een nek- en schouder massage krijgen met als aanvulling een 'warmies' sjaal, dat is een sjaal waarbij je de vulling in de magnetron kunt verwarmen wat ook een ontspannend gevoel geeft en de spieren soepeler maakt. Bij bewoners met pijnlijke spieren kan bv magnesium olie ingezet worden.

Complementaire Zorg Humanitas Deventer middelen

Ook komt het regelmatig voordat bewoners een slechte nachtrust hebben. We bieden dan goede nachtrust olie aan, dit kan in combinatie met goede nachtrust thee. Bewoners die onrustig of angstig zijn kunnen een diffuser op hun kamer krijgen met een etherische olie wat een ontspannend effect kan hebben. Een handmassage kan dan ook uitkomst bieden dit zorgt voor een ontspannend gevoel. Er zijn ook bewoners die bijna niet van hun kamer komen. Wij vinden het belangrijk dat deze bewoners ook gehoord worden en overleggen samen wat ze graag willen.

Welke (hulp)middelen kunnen worden ingezet?

 • Etherische olie

 • Allerlei soorten thee

 • Een friemel deken /kussen

 • Sloffen, sjaals en warmte kruikjes die verwarmd kunnen worden

 • Een knuffel kat of lama

 • Voetenbad met eventueel scrubben en invetten.

 • Een ouderen radio


Humanitas Complementaire Zorg Salon Theeen 2024

Enkele succesverhalen

 1. Een bewoner was erg emotioneel omdat ze haar kat achter moest laten. Voor haar hebben we een robot kat gekocht waar ze veel troost uit haalde ondanks het besef dat deze niet echt is.
 2. Een bewoner sliep slecht omdat hij negatieve ervaringen niet van zich af kon zetten. Wekelijks krijgt hij een ontspanningsoefening met goed resultaat hij slaapt naar eigen zeggen heerlijk.
 3. Ook vertelde een bewoner met de ziekte van Parkinson dat hij na een voetenbadje een stuk beter kon lopen.
 4. Een andere bewoner had haar nek vast zitten, door de wekelijkse massage deed haar nek minder pijn en kon ze ook beter haar hoofd draaien.
 5. Een onrustige bewoner kreeg een ouderen radio met muziek van vroeger. Ze werd hier rustig maar ook blij van.
 6. Ook zijn er bewoners die er graag verzorgd uit zien. Hier worden nagels bij gelakt of krulspelden gezet.

Kortom

Hulpmiddelen waar bewoners gebaat bij zijn kunnen worden over genomen. De bewoners worden in een gezellige ruimte geholpen met ontspannende muziek op de achtergrond Ook staat er een diffuser die een ontspannende geur verspreidt. Er wordt een kopje koffie of thee aangeboden en vaak wordt er een praatje gemaakt. Zowel mannen als vrouwen komen wekelijks en er wordt echt uitgekeken naar dit moment. Complementaire zorg kan klachten niet wegnemen, maar het wel verlichten en draaglijker maken. Is er een vraag waar zo geen oplossing voor is dan gaan we zoeken wat we kunnen inzetten en desgewenst wordt hier iets voor aangeschaft.


Bent u nieuwsgierig geworden of hebt u vragen ?

Kom vrijblijvend langs!